Turkulaisten manifesti

Turun kauppatorin asuttaminen 15.10. sai alkunsa, kun Espanjassa järjestettyjen torivaltausten osanottajat pyysivät solidaarisuutta koko muulta maailmalta. Pyyntöön on vastattu noin tuhannesta eri kaupungista.

Koko Euroopan ja läntisen maailman kansat ovat tällä hetkellä yksityisten pankkien lypsylehmiä. Huomattava määrä veroeuroja suunnataan yksityisten pankkien kassaan, kun pankit perivät lainoiltaan kohtuuttomia korkoja. Pankkien rahoittaminen veronmaksajien rahoilla on loputtava ja näiden maailman suurimpien varkaiden kuuluu ottaa vastuu omista teoistaan. Poliitikot ovat liian kytköksissä bisnesmaailmaan, jotta he pystyisivät tekemään päätöksiä, joita Suomi ja muu Eurooppa tällä hetkellä tarvitsisi.

Euroopan Kansat vaativat nykymuotoisen Euroopan Unionin liittovaltiokehityksen lakkauttamista. EU toimii oligarkkisesti, eli sitä johtaa pieni eliitti ja sen kaikkein vaihkutusvaltaisimpia henkilöitä (mm. Euroopan komission puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja EU:n hallituksen pääministeri José Manuel Barroso) ei olla valittu demokraattisilla vaaleilla. Kyseessä on korporatistinen harvainvallan kehitys, jossa kansanvallan merkitys on marginalisoitu.

Lahjoittamamme ”Kreikka-paketti” pelastaa vain moraalikadosta kärsiviä pankkeja, jotka jatkavat paketin saatuaan samaa toimintaansa joka puolella EUrooppaa. Kreikan kansaa ei tule syyttää, vaan Kreikan poliitikkojen niin sanottua heikkoa talousosaamista. Kreikan kansan palveluja yksityistetään kohtuuttomasti ja perusturvaa heikennetään. Kreikassa tällä hetkellä jo viranomaiset osoittavat mieltään hallitusta vastaan ja Kreikkaan on jouduttu kutsumaan ulkomaista apua väkijoukkojen hajoittamiseen. Kreikka on sisällissodan partaalla. Haluammeko rahoittaa Kreikan sisällisodan?

Tämä kehitys voisi levitä Espanjaa ja myös Suomeen, mikäli annamme pankkien jatkaa vastuutonta toimintaansa. Espanjassa viime maaliskuussa suuret väkijoukot asettuivat toreille asumaan ja osoittivat, miten vahva kansanrintama voi olla, kun se toimii yhdessä. Suomea lypsetään kuin muitakin EU-valtioita ja meidänkin on näytettävä, kuka tässä maassa määrää.

Yhteistyö vaatii pieniä yksittäisiä tekoja ja esimerkkiä, ja näistä syntyy yhtenäinen vahva voima. Tule mukaan ja ole osa esimerkkiä, jota muut suomalaiset voivat noudattaa. Olkaamme yhtenen rintama ja kanava, joka antaa vastauksen sille ”mitä minä voisin tehdä?” Puhaltakaamme yhdessä maailman pankkien korttitalot nurin. Palautetaan rahan hallintaoikeus kansalle, jolloin holtittomat pankit eivät pääse paisuttelemaan hötörahan avulla kuplia, joiden tuhot tullaan aina lopulta perimään veronmaksajilta.

Onnistumme omalla valuutalla, jonka liikkeellelaskentaoikeus on Suomen valtiolla ja siten kansalla. Tällöin Suomen ei tarvitse lisätä valtion velkaa, josta nyt jo maksamme verorahoilla pelkkää vuosittaiskorkoa 2 miljardia euroa.

Valtio on kansaa varten, eikä kansa valtiota varten. Näyttäkäämme, että me päätämme. Jo nyt suurin osa suomalaisista haluaisi lopettaa tämän lahjoittelun rosvopankeille, mutta ihmisiltä puuttuu kanava tuoda kantansa esiin. Kun yhdistymme, saamme voimaa ja näkyvyyttä. Nyt jo YLE ja Turun Sanomat ovat huomioineet aloitteemme. Täten vaatimuksiimme on vastattava ja Suomen on lopetettava oman itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ja verovarojen lahjoittaminen kyseenalaisille tahoille.

Olkaamme yksi näistä maista, jotka tulevat olemaan etulinjassa, kun muutos parempaan tapahtuu. Pankkiirit ovat yksin, me olemme yhdessä, globaalisti!

Manifesti luotiin Tavataan Torilla -tapahtuman aikana yhteisen keskustelun pohjalta 16.10. puolijoukkueteltassa.

Mainokset

Avainsanat: , , , , , , , , ,

11 responses to “Turkulaisten manifesti”

 1. Aaro Heikkinen says :

  Terve vaan Turku ja torin valtaajat. Hienoa, että jaksatte jatkaa ja lähempänä jos olisin, niin samalle torille makarini ja kattilani kantaisin.
  Terveisin Ylä-Savon ja Iisalmen torin järkkääjät.

 2. morosopher says :

  olikargisesti -> oligarkkisesti

 3. Kaimaani says :

  Hyvä manifesti.

  Herätti joitain ajatuksia.

  Pointti Kreikan mahdollisen sisällissodan tai ylipäätään valtion harjoittaman väkivallan rahoittamisesta on aiheellinen.

  Pankit eivät kuitenkaan ole yksin ongelma. Itse näen taustalla resurssien räikeään hyväksikäyttöön perustuvan vapaan markkinatalouden, joka on saanut talousmallina suvereenin aseman ja jota pankit luonnollisesti edustaa, mutta joka aiheuttaa laajemmin eriarvoisuutta sekä ympäristöongelmia ja sosiaalisia vaikeuksia. Tämä olisi minusta aiheellista mainita manifestissa.

  Kreikkalaiset eivät ole tehneet mitään, eikä yksin kreikkalaiset poliitikotkaan, vaan syynä laajempi taloudellispoliittinen hegemonia, josta kreikka on vain yksi ilmentymä, tämä voisi olla myös missä muualla hyvänsä.

  Minusta käsitteen ´kansa´ käyttäminen manifestissa (ja muutenkin) on erittäin ongelmallista, sillä kansaa ei ole.

  Termi tarkoittaa laajaa kansalaisten joukkoa ja kansalainen taas on juridinen termi, joka viittaa tiettyyn syntyperään ja/tai valtion rajojen sisällä asuviin yksilöihin, joilla on lainsäädännössä määriteltyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Termi on kuitenkin siinä mielessä harhaanjohtava, että velvollisuudet ja oikeudet, jotka laki määrittää eivät toteudu, eikä ne ole koskaan kansallisvaltioiden aikakautena toteutuneet, eivätkä olemassa olevan näytön perusteella ole tarkoitettukaan toteutettavaksi. Tämän takia termin käyttäminen on harhaanjohtavaa ja antaa mielikuvan, että kansallisvaltion kaltainen suuri hallinnallinen kokonaisuus pystyisi takaamaan oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa ihmisille. Tähän en usko. Kansalainen on näennäisdemokraattisen yhteiskunnan valhe, johon perustuen väitetään, että ihmisillä on yhtäläiset oikeudet sekä mahdollisuudet.

  Tasapuolisista kansalaisoikeuksista nauttivat pääsääntöisesti valkoiset työssä käyvät keskiluokkaiset tai menestyvät heteroseksuaaliset, yli 30- ja alle 60-vuotiaat miehet, joilla ei ole suurempia terveydellisiä ongelmia, jotka eivät ole erityisen lyhyitä tai pitkiä tai muuten ulkoisesti omalaatuisia, joilla on valtavirran suuntausten mukainen maailmankatsomus ja ehdottomasti kristillisporvarillinen moraali, jne… ja jotka eivät kapinoi vallitsevaa yhteiskuntarakennetta vastaan.

  Kansallisvaltio on lähtökohtaisesti tekaistu termi, jolla luonnollisesti on jotain pohjaa alueellisiin kulttuureihin, mutta ei niin paljoa, että se oikeuttaisi nykyisen kaltaisen valtioiden suvereniteetin.

  Samoin termi kansa on eksklusiivinen. Se enemmän erottaa kuin yhdistää ihmisiä. Yksittäisistä valtioista tai Euroopan Unionista puhumattakaan.

  Parempi vaihtoehto kansalle olisi mielestäni väki, ihmiset jne. Samoin Suomeen, Kreikkaan tai muihin valtioihin nojaaminen on hieman arveluttavaa. Olemme kaikki passin väristä riippumatta samassa pulassa liberaalin markkinatalouden globaalissa pyörityksessä, enkä näe nationalististen tai kansallisten identiteettien pönkittämisen olevat tie siitä ulos. M15 ja occupyliike on minusta voimakas juuri siitä syystä, ettei se helposti alistu määritelmiin, jolla sitä voidaan hallita. Yksilöitä tasapuolisesti arvostava antagonistisen liikehdintä on minusta ainut mahdollisuus todelliseen muutokseen.

  Tukeutumalla tiettyyn termistöön tuetaan myös ideoita niiden takana. Ovia ei kannata sulkea vielä, kun keskustelua ei olla ehditty vielä käymään kovinkaan perusteellisesti ja tarpeeksi pitkään.

  Minusta retoriikassa kannattaisi olla tarkkana, varsinkin jos aikoo laatia yleisiä lausuntoja, ettei rajaa niillä joitain potentiaalisia ääniä ulos, sisällytä niihin sellaista termistöä, joka rajoittaa tai vesittää muutosta tai toimii sitä itseään vastaan.

  • Kaimaani says :

   Toivottavasti viestini sävy ei ollut liian kriittinen. Tarkoitus ei toki ole ampua mitään alas ja minusta tuo teidän manifesti on hyvä, kuten alussa mainitsin. Siitä vaan heräsi ajatuksia mieleen.

   Ennen muuta lämpöä ja solidaarisuutta teille Turkuun!!!

   Ei kriisi, lama tai romahdus vaan muutos kohti parempaa!

  • oenop says :

   ”Tasapuolisista kansalaisoikeuksista nauttivat pääsääntöisesti valkoiset työssä käyvät keskiluokkaiset tai menestyvät heteroseksuaaliset, yli 30- ja alle 60-vuotiaat miehet, joilla ei ole suurempia terveydellisiä ongelmia, jotka eivät ole erityisen lyhyitä tai pitkiä tai muuten ulkoisesti omalaatuisia, joilla on valtavirran suuntausten mukainen maailmankatsomus ja ehdottomasti kristillisporvarillinen moraali, jne… ja jotka eivät kapinoi vallitsevaa yhteiskuntarakennetta vastaan.”

   Kuulun hyvin pitkälti tuohon ryhmään. Jos mukaan ei lasketa viimeistä pointtia. Olen mukana kritisoimassa nykyistä yhteiskuntarakennetta.

 4. Kaimaani says :

  Hienoa, että kritisoit oenop!

  Mutta auta armias, jos joudut kritiikkisi tähden tekemisiin virkavallan tai oikeuslaitoksen kanssa, voi olla, että kansalaisoikeuksien toteutuminen jää heikommalle tolalle kuin sellaisella joka ei kritisoi. Riippuu tietysti täysin kritiikin laadusta ja tasosta.

  Ajattelin vain, että ehkä manifestissa olisi hyvä ottaa huomioon myös muut ihmiset kuin ´kansalaiset´. Siksi termin käyttöä voisi harkita.

  Hyvää jatkoa!

  P.S.:
  Saanko kysyä, mitkä ovat motiivisi kritiikkiin, jos sinulla on valtavirran maailmankatsomus sekä kristillisporvarillinen moraali? Haluaisin tietää, sillä minusta tuntuu, että olen itse niin etäällä sellaisesta elämästä.

 5. Dora Kestilä (@DKestil) says :

  Hyvä ja oikeudenmukainen manifesti. Kaikki kirjoitettu sana ’kansaa’ vastaan on väärin ja uusliveralismin sarna. Toivon menestystä turkulaisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: