Espanjalaisten manifesti

Oheinen manifesti on peräisin Espanjasta, jossa tyytymättömien liike kehitti sen viime keväänä. Suomen liike ei ole allekirjoittanut tätä manifestia, eikä myöskään tehnyt omaansa – tämä teksti on siis luettavissa ainoastaan huvin vuoksi, ja toisaalta esimerkkinä, että tällaistakin voimme tehdä, mikäli kiinnostusta löytyy.

Espanjalaisen Toukokuun 15.päivän liikkeen Manifesti

Me olemme tavallisia ihmisiä. Olemme kuin sinä: ihmisiä, jotka lähtevät joka aamu opiskelemaan, töihin tai etsimään työtä, ihmisiä joilla on perhe ja ystäviä. Ihmisiä, jotka työskentelevät kovasti joka päivä tarjotakseen paremman tulevaisuuden lähipiirilleen.

Jotkut meistä pitävät itseään edistyksellisinä, toiset konservatiiveina. Jotkut meistä ovat uskovaisia, toiset eivät. Joillain meistä on selkeästi määritellyt ideologiat, toiset ovat epäpoliittisia. Mutta me olemme kaikki huolestuneita ja vihaisia ympärillämme vallitsevasta poliittisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta tilanteesta; korruptoituneet poliitikot, liikemiehet ja pankkiirit jättävät meidät avuttomiksi, vaille ääntä.

Tästä tilanteesta on muodostunut normaali, päivittäinen kärsimys ilman toivoa. Mutta jos yhdistämme voimamme, pystymme muuttamaan tilanteen. On aika muuttaa asioita, aika rakentaa yhdessä parempi yhteiskunta. Siksi me vaadimme voimakkaasti, että:

  • Jokaisen edistyneen yhteiskunnan tärkeysjärjestyksessä etusijalla tulee olla tasa-arvon, edistyksen, solidaarisuuden, kulttuurin vapauden, kestävyyden ja kehityksen, hyvinvoinnin ja ihmisten onnen.
  • Meidän tulee turvata yhteiskuntaamme erottamattomina kuuluvat oikeudet: oikeus asuntoon, työhön, kulttuuriin, terveyteen, poliittiseen osallistumiseen, vapaaseen henkilökohtaiseen kehitykseen sekä kuluttajan terveellisen ja onnellisen elämän suojelu.
  • Hallituksemme nykytila ja taloudellinen järjestelmämme eivät huolehdi näistä oikeuksista ja ne ovat monin paikoin esteenä inhimilliselle kehitykselle.
  • Demokratia kuuluu kansalle (demos = ihmiset, kansa; krátos = hallitus), mikä tarkoittaa että hallitus muodostuu meistä jokaisesta. Espanjassa suurin osa poliitikoista ei kuitenkaan edes kuuntele meitä. Poliitikkojen tulisi välittää meidän äänemme instituutioihin ja tarjota kansalaisten poliittiseen osallistumiseen suoria väyliä, jotka tarjoavat suurimman hyödyn koko yhteisölle. Heidän tehtävänsä ei ole rikastua ja hyötyä meidän kustannuksellamme huolehtien vain suurten taloudellisten voimien diktatuurista ja pysytellä vallassa kaksipuoluejärjestelmällä, josta huolehtivat kirjainyhdistelmät PP & PSOE.
  • Vallanhimo ja vallan keskittyminen vain harvoille luo eriarvoisuutta, jännitteitä ja epäoikeidenmukaisuutta, mikä taas johtaa väkivaltaan, jonka torjumme. Vanhentunut ja luonnoton taloudellinen malli ruokkii sosiaalisen koneiston syöksykierrettä, joka kuluttaa itseään rikastuttamalla harvoja ja sysäämällä muut köyhyyteen. Kunnes edessä on romahdus.
  • Nykyisen järjestelmän tahto ja tarkoitus on rahan kasaaminen, piittaamatta yhteiskunnan tehokkuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä tapahtuu resursseja tuhlaten, planeettaamme tuhoten, luoden työttömyyttä ja tyytymättömiä kuluttajia.
  • Kansalaiset ovat rattaita tässä koneistossa, joka on suunniteltu rikastuttamaan meidän muiden tarpeista piittaamatonta vähemmistöä. Me olemme nimettömiä, mutta ilman meitä mitään tällaista ei olisi olemassa, sillä me pyöritämme maailmaa.
  • Jos me yhteisönä opimme olemaan uskomatta tulevaisuuttamme abstraktin talouden varaan – talouden, joka ei koskaan hyödytä enemmistöä – voimme tehdä lopun hyväksikäytöstä, josta me kaikki kärsimme.
  • Me tarvitsemme eettisen vallankumouksen. Sen sijaan, että asetamme rahan ihmisten edelle, meidän pitää palauttaa raha omaan käyttöömme. Me olemme ihmisiä, emme kauppatavaraa. Minä en ole sen tulos, mitä ostan, miksi ostan tai keneltä ostan.

Kaikesta yllämainitusta olen raivoissani.
Ajattelen, että voin muuttaa sen.
Ajattelen, että voin auttaa.
Tiedän, että yhdessä me voimme.

Manifesti englanniksi

6 responses to “Espanjalaisten manifesti”

  1. laurathena says :

    Demokratia toimii pienien yhteisöjen hallinta/järjestysmuotona… Kuinka soveltaa tätä 5 milj. populaatioon (esim. kansankokous, jota eduskunta edustaa tällä hetkellä) Kansanäänestystä voitaisiin käyttää ahkerammin… Ehkä se olisi alku rauhanomaiselle ”vallankumoukselle”, siis vain yhtenä esimerkkinä. Puhumattakaan siitä läpinäkyvyydestä.

    • Heikki says :

      Minusta olisi myös hyvä, että päätöksentekoelimiin pääsisi mahdollisimman helposti mukaan. Eduskunnassahan esimerkiksi on se ongelma, että kansanedustajiksi pyrkivät ovat yleensä rikkaammanpuoleisia ihmisiä. Köyhät eivät asetu edes ehdoille vaaleissa, ja ehdolle asettuneistakin nimenomaan ne rikkaammat pääsevät läpi (näin ilmeni ainakin tuossa 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa pidettyjen vaalien ehdokkaita ja valittuja tarkastelemalla)

      Ehkä tuo ajatus noista pienistä yhteisöistä pitäisi saada demokratian lähtökohdaksi jotenkin. Että päätöksentekojärjestelmä koostuisi pienistä yhteisöistä?

    • arti says :

      Jos haluaa demokratiaa pitää kyetä kertomaan se lauseilla, jotka voisi kirjoittaa vaikka suoraan perustuslakiin.

      Minun mielestäni perustuslaissa pitäisi lukea:

      -äänioikeutetut kansalaiset ovat valtiovalta, joka äänestää valtion asiat suoraan asiasta.

      -äänioikeutetut kansalaiset valitsevat suoralla vaalilla pätevyys ehdokkaaksi asettumisen ehtona hallituksen valmistelemaan valtion asiat kansanäänestykseen.

      -kansanäänestys toimitetaan ilman vaalisalaisuutta siten, että äänestäjän nimi ja äänestyspäätös on julkinen tieto.

    • Joona-Hermanni Mäkinen says :

      Aito osallistuva demokratia voisi toimia suuremmillakin yhteisöillä, jos uusia päättämisen muotoja oltaisiin halukkaita kokeilemaan ja kehittämään. Esimerkiksi Stephen Shalomin parpolity -visiomalli osallistuvasta demokratiasta sisältää hyviä esimerkkejä sellaisista poliittisista instituutioista, joilla pienten yhteisöjen demokraattisen päätöksenteon etuja voitaisiin kenties soveltaa laajemmassakin mittakaavassa.

      http://www.zcommunications.org/parpolity-political-vision-for-a-good-society-by-stephen1-shalom

Jätä kommentti